Biharugra településIsten Hozta Biharugrán!

Biharugra Békés megye észak keleti csücskében, Hajdú-Bihar és Békés megye, valamint a magyar-román államhatár találkozásánál fekszik. A település, valamint elődei 1950-ig, mintegy ezer éven át Bihar vármegye részét képezték. A vármegyén belül Ugra a Szalontai, a Cséfai, majd a Cséffa-nagyszalontai járáshoz tartozott. Ezután Békés megyéhez csatolták a Sarkadi járás részeként, majd a Szeghalmi járás része lett. Napjainkban a kistérségen belül ismét Sarkadhoz köti egyre több szál.

Biharugra lakosainak száma napjainkban 945 fő (2015. évi adat). A községnek száz évvel ezelőtt közel kétszer annyi lakosa volt, mint napjainkban. Ez a hanyatlás egyrészt "Trianon" következményeire vezethető vissza, még akkor is ha azt látjuk, hogy a békeszerződés után az 1960-as évekig fokozatosan nőtt a falu lakosainak száma. A trianoni határ miatt Biharugra az ország legszélére került, ezzel elvesztve a kistérségen belüli addigi relatív központi szerepét is. Az 1960-as években azonban nagyobb elvándorlási hullám következett, amely a tsz-szervezés után kezdődött. Biharugra község lakossága egyre inkább elöregszik. Egyre csökken a megtartóereje, ennek az ősidők óta lakott vidéknek, amely pedig már hajdani időkben is vonzotta az embereket a letelepedésre.

 „ Egy pihe nem repít az égig, de sok toll szárnyat ad!”

/www.malyvavirag.hu/

 

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét idén 2017. január 22-28. közé esik. Ez a betegség egyrészt megelőzhető, másrészt, ha mégsem előzzük meg vagy ismerjük fel időben akár halálos kimenetelű is lehet.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Egyesület idén is felhívja a figyelmet a nemzeti szűrő-, és oltási programokra.

A Sarkadi Kistérségi Járóbeteg- Szakellátó Központ egészségügyi dolgozói, valamint a Sarkadi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai tájékoztató levélben szólnak a hölgyekhez azzal a céllal, hogy minden nő legyen tisztába a méhnyakrák veszélyeivel és a megelőzés lehetőségeivel.

 

A méhnyakrák

Ez a betegség sajnos a fiatalokat is veszélyezteti, a 45 éven aluli nők körében ez a második leggyakoribb rák. Magyarországon minden évben több, mint 1000 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, és közel 400 Édesanyát, Feleséget, Nőt veszítünk el miatta. Ők többnyire 35-65 év közöttiek, akiket a családjuk köréből szakít ki a betegség.

A méhnyakrákot a Humán Papillomavírusnak, azaz a HPV-nek a magas kockázatú típusai okozzák. A nők 80%-a megfertőződik HPV-vel legalább egyszer élete során.

A méhnyakrák egy ma már megelőzhető rákos megbetegedés, védőoltással és rendszeres szűréssel. Az időben diagnosztizált méhnyakrák jó eséllyel gyógyítható, és a betegség késői stádiumában, kiújulásában is van kezelési lehetőség.

Szűréssel a méhnyakrák megelőzéséért

Az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálat sok további kellemetlenséget előzhet meg. A megfelelően, korán elkezdett kezelés eredményezhet sikeres gyógyulást, és a vizsgálat olyan elváltozást is felfedhet, ami csak a későbbiekben okozna problémát.

A 25-65 éves korosztály háromévente meghívólevelet kap az Országos Tisztiorvosi Hivataltól. A nőgyógyászati vizsgálat fájdalommentes és mindössze 5-10 perces vizsgálat, mely térítésmentesen vehető igénybe a szakrendelőkben.

A kistelepüléseken a helyi védőnők is végeznek méhnyakrákszűrést.

Védőoltás szerepe a méhnyakrák megelőzésében

A HPV elleni védőoltás volt az első, amit kifejezetten a rák megelőzésére fejlesztettek ki. Ez az oltóanyag nagy mérföldkő az orvostudományban. Nincs még egy rosszindulatú daganat, amit ilyen nagy biztonsággal meg lehet előzni, mint a méhnyakrákot.

A HPV elleni védőoltás nem kifejezetten magát a betegség kialakulását akadályozza meg, hanem azt, hogy a méhnyakrákot okozó HPV bejuthasson a szervezetbe, és ott fertőzést okozhasson. Ennek köszönhetően pedig a rákmegelőző állapot és a méhnyakrák sem alakul ki.

Az ingyenes védőoltás minden 7. osztályos lány számára biztosított az idén is. (Bővebb tájékoztatás érdekében tájékozódjon az iskola védőnőknél)

Fontos szem előtt tartani, hogy a védőoltás és a rendszeres szűrés együtt a legbiztosabb megoldás a méhnyakrák ellen!

A Sarkadi Kistérségi Járóbeteg-Szakellátó Központ dolgozói a megelőzés hetében mályvaszínű karkötő viselésével csatlakoznak a Nemzetközi kampányhoz.

CSATLAKOZZON ÖN IS HOZZÁNK! KEZDJÜK A 2017-ES ÉVET EGYÜTT, A MÉHNYAKRÁK PREVENCIÓ JEGYÉBEN!

Felhasznált források:

1. www.egeszseg.hu

2. www.malyvavirag.hu

 

/forrás:www.malyvavirag.hu/


A biharugrai lakosok nevében üdvözlöm Önt községünk honlapján!

Örömmel tölt el, hogy honlapunk felkeltette érdeklődését. Remélem, kellemes időtöltést szerzünk Önnek, és sok hasznos információt tud meg településünkről.

Makra Tibor polgármester

Biharugra térkép

Magyar Élelmiszerbank

Biharugrát a Magyar Élelmiszerbank
Egyesület támogatja.

Biharugra Község Önkormányzata 12.895.707.- Ft. vissza nem térítendõ támogatást nyert a Helyi hõ- és hûtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” címû pályázati konstrukción az Új Széchenyi Terv keretében. A beruházásból a helyi konyha épületének fûtésrendszerének a fejlesztésére került sor. 

Sajtótájékoztató

Az Európai Unió tagállamai 2007. év márciusában egyhangúan vállalták, hogy 2020-ig az  üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 20%-kal csökkenti, az energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részarányát a jelenlegi 8,5%-ról 20%-ra növeli, és az energiahatékonyság 20%-kal javítja.

Hazánkban a Környezet-és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázatok vissza nem érítendõ támogatást nyújtanak azok részére, akiknek fontos az energiaracionalizálás és a megújuló energiaforrások használata.