Biharugra településIsten Hozta Biharugrán!

Biharugra Békés megye észak keleti csücskében, Hajdú-Bihar és Békés megye, valamint a magyar-román államhatár találkozásánál fekszik. A település, valamint elődei 1950-ig, mintegy ezer éven át Bihar vármegye részét képezték. A vármegyén belül Ugra a Szalontai, a Cséfai, majd a Cséffa-nagyszalontai járáshoz tartozott. Ezután Békés megyéhez csatolták a Sarkadi járás részeként, majd a Szeghalmi járás része lett. Napjainkban a kistérségen belül ismét Sarkadhoz köti egyre több szál.

Biharugra lakosainak száma napjainkban 945 fő (2015. évi adat). A községnek száz évvel ezelőtt közel kétszer annyi lakosa volt, mint napjainkban. Ez a hanyatlás egyrészt "Trianon" következményeire vezethető vissza, még akkor is ha azt látjuk, hogy a békeszerződés után az 1960-as évekig fokozatosan nőtt a falu lakosainak száma. A trianoni határ miatt Biharugra az ország legszélére került, ezzel elvesztve a kistérségen belüli addigi relatív központi szerepét is. Az 1960-as években azonban nagyobb elvándorlási hullám következett, amely a tsz-szervezés után kezdődött. Biharugra község lakossága egyre inkább elöregszik. Egyre csökken a megtartóereje, ennek az ősidők óta lakott vidéknek, amely pedig már hajdani időkben is vonzotta az embereket a letelepedésre.

Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

5600 Békéscsaba, Derkovits sor 2.

Telefon: (+36 66) 540-690 Fax: (+36 66) 322-622

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 Új helyen a HIV/AIDS tanácsadó és a Nemzetközi Oltóhely

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2016. április 01-től a HIV/AIDS tanácsadó és a Nemzetközi Oltóhely a Derkovits sor 2. alatt folytathatja tevékenységét.

Anonim, ingyenes HIV/AIDS tanácsadás – szűrés

Helye: Békés Megyei Kormányhivatal, Békéscsaba Derkovits sor 2. szám B épület, (bejárat a József Attila 2-4 sz. alatt) I. emelet 114-es szoba

Ideje: kedd: 12.00-16.00; szerda: 8.00-12.00

A szűrésre ujjbegyből vett vérből, azonnali HIV tesztre van lehetőség - 20-25 perc után eredményt tudunk adni a paciensek számára. Bejelentkezés nem szükséges.

Nemzetközi oltóhely

Helye: Békés Megyei Kormányhivatal, Békéscsaba Derkovits sor 2 szám B épület, (bejárat a József Attila 2-4 sz. alatt) I. emelet 114-es szoba

Ideje: péntek: 8.00-10.00

Időpont egyeztetés szükséges: a 66/795-045 vagy a 66/795-047 telefonszámon.


A biharugrai lakosok nevében üdvözlöm Önt községünk honlapján!

Örömmel tölt el, hogy honlapunk felkeltette érdeklődését. Remélem, kellemes időtöltést szerzünk Önnek, és sok hasznos információt tud meg településünkről.

Makra Tibor polgármester

Biharugra térkép

Magyar Élelmiszerbank

Biharugrát a Magyar Élelmiszerbank
Egyesület támogatja.

Biharugra Község Önkormányzata 12.895.707.- Ft. vissza nem térítendõ támogatást nyert a Helyi hõ- és hûtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” címû pályázati konstrukción az Új Széchenyi Terv keretében. A beruházásból a helyi konyha épületének fûtésrendszerének a fejlesztésére került sor. 

Sajtótájékoztató

Az Európai Unió tagállamai 2007. év márciusában egyhangúan vállalták, hogy 2020-ig az  üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 20%-kal csökkenti, az energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részarányát a jelenlegi 8,5%-ról 20%-ra növeli, és az energiahatékonyság 20%-kal javítja.

Hazánkban a Környezet-és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázatok vissza nem érítendõ támogatást nyújtanak azok részére, akiknek fontos az energiaracionalizálás és a megújuló energiaforrások használata.