A Községi Könyvtár Biharugrán a Polgármesteri Hivatal mellett található, a falu fõ utcáján, az Erzsébet úton. Nagyon könnyû felismerni, mivel elõtte lévõ félkör alakban kialakított bejáratnál névadónk, falunk szülöttjének Szabó Pálnak mell-szobra látható, Kiss György szobrászmûvész alkotása.

Szabó Pálra méltán vagyunk büszkék, Kossuth-díjas íróként szinte egész Európában ismerik. Regényeibõl nagyszerû filmek is készültek. A legismertebb talán a Talpalatnyi föld. Ízes, szép magyar nyelvezettel készült mûveit ma is nagyon sokan szívesen olvassák.

Az általa „félgatyaszár utcának” (mivel csupán fél oldalon épültek házak) titulált utcában található szülõháza is, mely ma már Emlékházként mûködik. Ez az utca ma már az õ nevét viseli

A Szabó Pál Községi Könyvtár közel kilenc ezer kötettel rendelkezik, reményeink szerint mindenki találhat igényének megfelelõ olvasmányt. Szépirodalom, tudományos könyvek, lexikonok, enciklopédiák állnak az olvasók rendelkezésére.

Sajnálatos tapasztalat, hogy a tv, videó, dvd, és az internet próbálja helyettesíteni az olvasást.

A Könyvtár épületében mûködik a Teleház is, ahol számítógépek állnak az érdeklõdõk rendelkezésére, internet használattal. Nagy az érdeklõdés, különösen a fiatalok körében.

Könyvtárunkban már hatodik alkalommal hirdettük meg az iskolában és az óvodában a Karácsony rajzpályázatunkat. A gyerekek nagy örömmel vettek részt ezen, kisebb ajándékokkal honoráltuk a legsikeresebb rajzokat, és minden résztvevõ kapott egy kis édességet a Polgármesteri Hivatal anyagi segítségével.

Itt mûködik a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre is. Heti rendszerességgel tartanak próbákat, mivel elég sok felkérésnek tesznek eleget.

A csoport 11 településsel tart kapcsolatot, és az õk rendezvényein szívesen látják a Népdalkör tagjait, ahol sikeresen szerepelnek.

Kisebb elõadásoknak is helyt ad a Könyvtár épülete. Legutóbb Dr Iván László pszichiáter, egyetemi tanár tartott elõadást: Fennmaradásunk esélyei és kockázatai címmel. Nagyon érdekes és értékes elõadás volt, igen sok résztvevõvel.

Az épületben található néhány régi használati eszköz is, melynek helyet tudtunk biztosítani. Nem szeretnénk, ha teljesen feledésbe merülnének ezek a tárgyak, melyek valamikor a napi tevékenységhez, a mindennapi használathoz nélkülözhetetlenek voltak. Kell, hogy emlékezzünk honnan is indultak elõdeink.

 

Biharugra térkép

Új piaci épület Biharugrán

 

Polgármesteri Hivatal energetikai fejlesztése

Könyvtár energetikai fejlesztése

EFOP-1.5.3-16-2017-00018

"Biharugra - óvoda épületének infrastrukturális fejlesztése"

"Biharugra - óvoda épületének infrastrukturális fejlesztése"

"Élhető település - Biharugra"

„Nemzetiségi kulturális rendezvény Biharugrán” TTP-KP-1-2022/1-000021 kódszámú pályázat

Fogorvosi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Biharugrán

Fogorvosi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Biharugrán

Állampapír nyereményjáték2022

Babakötvény nyereményjáték2022

babakotveny